Уважаеми пациенти,

    Затлъстяването е сериозен здравен проблем, тъй като е свързано със знчително повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет, метаболитен синдром, нарушена обмяна на мазнините, злокачествени заболявания, нарушение на половите функции, подагра, жлъчно-каменна болест, ставни заболявания, сънна апнея и др.

    По данни на Световната Здравна Организация в света има повече от 1,9 милиарда души на възраст над 18 год. с наднормено тегло и повече от 600 милона със затлъстяване. Близо 39% от хората са с наднормено тегло и 13% със затлъстяване. В някои страни, като САЩ например близо 1/3 от хората са затлъстели. Тенденцията е още по-лоша. За последните 15 години броят на хората със затлъстяване се е удвоил. Може спокойно да кажем, че наблюдаваме епидемия от затлъстяване.

    В тази насока е необходимо да се привлече внимание върху този проблем, за да се оформят политики, да се вземат превантивни мерки и да се създадат подходи за изработване на определена здравна култура и да се формира поведение на населението в насока към провеждане на здравословен начин на живот.

    Няма лесен начин да се отслабне...освен може би ето този: лесен начин за отслабване: . Не съществува съвършен хранителен режим, хранителна добавка, хапчета или програма за физически упражнения, които да са подходящи за всеки. Причината е, че всеки организъм е различен. Това е и причината, че въпреки хилядите диети и средства отделяни за отслабване само 2%-6% са успешни. В другите случаи след всеки опит средно се качват по 2 кг над изходното тегло. Особено след гладуване. Изводът е : диетите не вършат работа.

      Това твърдение е абсолютно вярно и колкото по-добре го разберете, толкова по-здравословно ще се храните. Не го приемайте буквално обаче. Не се има предвид, че ако ядете само белтъци ще станете само с мускули, или ако ядете само мазнини ще имате много мастна тъкан. Идеята е, че храната определя вашият метаболизъм и чрез него цялото функциониране на организма ви- здраве и болест, отслабване и пълнеене. Храната влияе на вашите гени, като определя кои от тях да се активират и кои да се подтиснат. Това води до образуването на различни молекули, които като ключове отключват различни процеси в организма ви. Кои са тези процеси зависи от това каква е храната и какви са вашите гени. Един вид като горивото за колата ви- не е важно да сложите нещо в резервоара, не е важно и какво е количеството, ако не сте заредили с правилното за вашата кола гориво.
    Човек се храни за да си набави енергия необходима му за да живее. Тази енергия се измерва в калории, като една калория е енергията необходима за затоплянето на 1 грам вода с 1 градус на морското равнище. Напоследък хората взеха да се хранят за удоволствие, без да имат нужда от всичката консумирана енергия т.е. взеха да живеят за да ядат, а не да ядат за да живеят. За правилното функциониране на организма е от огромно значение не само да си набави тези калории, но и да ги набави от точно определен вид храна. Килограм памук и килограм желязо тежат еднакво и ако ги носите няма значение кое от двете е, но ако ви ударят с тях определено ще предпочетете памука. По същият начин метаболизмът ви предпочита да обработва определени храни, а други го затрудняват и му пречат. Така например, калориите от чаша кола и калориите от купа с боб действат по различен начин на обмяната ви. Калориите от колата се усвояват много бързо и изцяло, а ако не ги изгорите чрез движение те се складират като масти. Калориите от боба обаче, се усвояват бавно и не изцяло поради наличието на фибри. Така имате много повече време да ги оползотворите и то с по-малко движение. Това означава, че не е важно да броите калориите, а да знаете с кои храни да си ги набавите.

    Тук ще ви запозная накратко с различни варианти за борба с излишните килограми, а кой ще изберете зависи от Вас. Моят съвет е да осъзнаете, че каквото и да правите то ще трябва да продължи дълго- за цял живот. Само така ще успеете да задържите резултатите си, така че мислете и за бъдещето.

    Основните методи за борба със затлъстяването са четири големи групи:

Д И Е Т И и по-точно ПРОМЯНА В НАЧИНА НА ЖИВОТ
Ф И З И Ч Е С К И  З А Н И М А Н И Я
М Е Д И К А М Е Н Т И
Х И Р У Р Г И Я

   От личен опит и при работата ми с пациенти смея да твърдя, че единствено съчетаването на различните методи и тяхното индивидуализиране спрямо всеки отделен човек е единственият успешен начин за дълготрайна и здравословна редукция на теглото.