Уважаеми пациенти,

    Затлъстяването е сериозен здравен проблем, тъй като е свързано със знчително повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет, метаболитен синдром, нарушена обмяна на мазнините, злокачествени заболявания, нарушение на половите функции, подагра, жлъчно-каменна болест, ставни заболявания, сънна апнея и др.

    По данни на Световната Здравна Организация в света има повече от 1,9 милиарда души на възраст над 18 год. с наднормено тегло и повече от 600 милона със затлъстяване. Близо 39% от хората са с наднормено тегло и 13% със затлъстяване. В някои страни, като САЩ например близо 1/3 от хората са затлъстели. Тенденцията е още по-лоша. За последните 15 години броят на хората със затлъстяване се е удвоил. Може спокойно да кажем, че наблюдаваме епидемия от затлъстяване.

    В тази насока е необходимо да се привлече внимание върху този проблем, за да се оформят политики, да се вземат превантивни мерки и да се създадат подходи за изработване на определена здравна култура и да се формира поведение на населението в насока към провеждане на здравословен начин на живот.

    Няма лесен начин да се отслабне...освен може би ето този: лесен начин за отслабване: . Не съществува съвършен хранителен режим, хранителна добавка, хапчета или програма за физически упражнения, които да са подходящи за всеки. Причината е, че всеки организъм е различен. Това е и причината, че въпреки хилядите диети и средства отделяни за отслабване само 2%-6% са успешни. В другите случаи след всеки опит средно се качват по 2 кг над изходното тегло. Особено след гладуване. Изводът е : диетите не вършат работа.

    Тук ще ви запозная накратко с различни варианти за борба с излишните килограми, а кой ще изберете зависи от Вас. Моят съвет е да осъзнаете, че каквото и да правите то ще трябва да продължи дълго- за цял живот. Само така ще успеете да задържите резултатите си, така че мислете и за бъдещето.

    Основните методи за борба със затлъстяването са четири големи групи:

Д И Е Т И и по-точно ПРОМЯНА В НАЧИНА НА ЖИВОТ
Ф И З И Ч Е С К И   З А Н И М А Н И Я
М Е Д И К А М Е Н Т И
Х И Р У Р Г И Я

   От личен опит и при работата ми с пациенти смея да твърдя, че единствено съчетаването на различните методи и тяхното индивидуализиране спрямо всеки отделен човек е единственият успешен начин за дълготрайна и здравословна редукция на теглото.